Utrka Zagrebački noćni cener održava se povodom obilježavanja “Mjeseca borbe protiv ovisnosti”, a Policijska uprava Zagrebačka (PUZ) je podržala i ovogodišnje izdanje utrke donacijom policijskog osiguranja natjecanja. O razlozima zašto se uvijek rado odazovu na ovakve akcije, te koja je važnost sporta u prevenciji ovisnosti, popričali smo s Velimirom Tišmom, voditeljem Službe prevencije PUZ-a.

Iako se “Mjesec borbe protiv ovisnosti” obilježava od 15.11. do 15.12. svake godine, ovisnost je problem koji ne pita za vrijeme godine, dob, spol, lokaciju ili materijalno stanje.

Koliko se rano počinje eskperimenti s opojnim sredstvima pokazuju podatci iz nacionalnog istraživanja provedenog 2013. godine u sklopu projekta “Zdrav za 5” koji otkrivaju šokantnu činjenicu da je u Gradu Zagrebu više od 75% učenika 8. razreda osnovnih škola, jednom ili više puta konzumiralo alkoholna pića dok je taj prosjek na razini RH 81%. Nadalje, u Gradu Zagrebu, u posljednjih mjesec dana (2013. godine kada je provedeno istraživanje) ekscesivno se opijao (pet ili više pića u jednoj prigodi) svaki treći anketirani učenik. Voditelj Službe prevencije Velimir Tišma se slaže da je stanje alarmantno:

  • Nažalost, po pitanju alkohola u Hrvatskoj ne stojimo dobro, ekscesivno pijenje je dosta izraženo. Međutim, ono što je zanimljivo je da su mladi nakon naših predavanja svjesni da je alkohol štetan i da nije dobar za njihovo zdravlje. Oni prihvate tu informaciju koju im prenesemo, ali onda nam kažu da dođu u krug obitelji gdje ih, recimo tata, pošalje u dućan po pivu. I time nam se odmah ruši koncepija koju gradimo već deset godina!

Obitelj i ponašanja koja se potiču u obitelji su iznimno važna za prevenciju ovisnosti, odnosno doticaja s opojnim sredstvima.

  • Jako je bitno da se djetetu u domu ne ponudi alkohol, da ga se ne nagovara i da se pred djetetom ne romantizira upotreba alkohola. Ovo je veliki problem, pogotovo u urbanim sredinama gdje je jako izražen rani početak eksperimentiranja s alkoholom. Ravnateljice nekih škola su nam prijavile već u 5. i 6. razredu klince koji su eksperimentirali s alkoholom, doduše, to su bili pojedinačni slučajevi, a ne pravilo – pojasnio je Velimir.

sajam-mogucnosti

Upravo zbog ovakvih trendova među mladima, Policijska uprava zagrebačka u suradnji sa Gradom Zagrebom i Zagrebačkom županijom i odgojno-obrazovnim ustanovama, već više od 12 godina za redom provodi preventivne programe pod zajedničkim nazivom „ZAJEDNO VIŠE MOŽEMO“ koji su namijenjeni populaciji učenika 4., 5. i 6. razreda osnovnih škola i njihovim roditeljima. Postoje i dodatni programi za djecu u 7. i 8. razredu, te u prvom srednje. Programima je do sada obuhvaćeno preko 160 tisuća učenika koji su u evaluaciji programa naglasili da su im predavanja korisna, te da žele da policija i dalje provodi preventivne aktivnosti u njihovim školama.

  • U primarnoj prevenciji želimo utjecati na stavove mladih, promovirati zdrav način i stilove života, te usmjeriti mlade na sport i aktivnosti gdje neće doći u kontakt s alkoholom, drogom i kockom kao suvremenim sredstvima ovisnosti. Upravo je zato PU Zagrebačka, odnosno Služba za prevenciju koju vodim, prihvatila pokroviteljstvo utrke Zagrebački noćni cener, jer želimo senzibilizirati građane na kontakt s policijom i želimo im prezentirati preventivne programe i kampanje koje provodimo tijekom godine, a posebno u Mjesecu borbe protiv ovisnosti – rekao je Velimir.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nažalost, statistika nije ništa bolja niti po pitanju zlouporabe opojnih droga. Za razliku od hrvatskog prosjeka, prema kojem je marihuanu barem jednom u životu uzelo 12% ispitanih učenika, taj postotak u Gradu Zagrebu iznosi gotovo 20%. Nadalje, na razini Hrvatske, 18% učenika poznaje 5 ili više osoba koje su konzumirale neke oblike droga, a u Gradu Zagrebu taj je postotak gotovo 25% (gotovo svaki četvrti učenik).

Loši trendovi se nastavljaju s kockanjem. Tako je u Gradu Zagrebu, u posljednjih 30 dana (2013. godine) kockalo se ili kladilo gotovo 21% ispitanih učenika (25% prosjek RH), u čemu prednjače dječaci (više od 40% ispitanih dječaka u Gradu Zagrebu je sudjelovalo u nekom obliku kockanja ili klađenja u posljednjih 30 dana (40% dječaka također prosjek RH)).

  • Problem je što mladi dolaze do informacija preko interneta, od prijatelja i preko medija, a stručne službe su tek na 4. ili 5. mjestu po relevantnosti. Zato je jako bitno da mladi imaju točne i provjerene informacije temeljem kojih će graditi svoj stav koji je ključan u borbi protiv ovisnosti. Naime, pokazalo se da, ako i mladi dođu u kontakt sa sredstvima ovisnosti, jednostavno ih kroz stav odbiju od sebe i usmjere svoje aktivnosti u, recimo, sport. Ustvari, bilo koja aktivnost koja zahtijeva neku fizičku aktivnost i gdje se pojedinci mogu pozitivno i kreativno izražavati je idealna za sprečavanje ovisnosti – objasnio je Velimir rješenje problema.

A upravo se Zagrebački noćni cener uklapa u to rješenje.

  • Uvijek nam je drago kada možemo sudjelovati u aktivnostima kao što je Zagrebački noćni cener. Činjenica da se broj trkača povećava iz godine u godinu je pokazatelj da se sve više populacije bavi sportom. Ono što smo mi primijetili je da na ovakva događanja dolaze obitelji s djecom, što znači da se zdrav život i kultura bavljenja sportom promiču u svim generacijama. Djeca bi svakako trebala biti što više vani i baviti se sportom kako ne bi mogla doći u kontakt sa sredstvima ovisnosti i da, ako i dođu u kontakt, imaju svoj stav i kažu čvrsto ne. A upravo ih sport izgrađuje kao osobe i pomaže im da budu čvrsti u svojim stavovima – zaključio je Velimir.