Višestruka državna prvakinja i četverostruka rekorderka, atletičarka Matea Parlov najbrža je žena ikada na 3km u Hrvatskoj. Rekorderka je Hrvatske i na 10km na cesti, a Zagrebačkim noćnim cenerom će završiti ovogodišnju sezonu. 

Matea, 24-godišnja studentica četvrte godine Kineziološkog fakulteta u Zagrebu bavi se atletikom već devet godina, te je članica seniorske reprezentacije Hrvatske. Prošlogodišnji Hanžekov memorijal joj je ostao u posebnom sjećanju jer je ostvarila rekord na 3000 metara koje je pretrčala za svega 9 minuta i 8 sekundi te je tako postala najbrža žena ikad u toj disciplini u Hrvatskoj. Često naglašava da je rekord i njezin i publike jer je upravo zahvaljući njihovom glasnom navijanju otrčala novi državni rekord. Matea i inače preferira trčati pred domaćom publikom.

  • Volim trčati u “zagrijanoj”atmosferi, pogotovo kada se radi o domaćoj publici. Zato se i veselim nastupu na ZG Ceneru jer se navijači nalaze tik uz stazu. To nama trkačima dodatno podiže adrenalin, tako da ne sumnjam da će biti dobra atmosfera, kao i rezultati. Ovakva utrka je super prilika za predstavit se domaćoj publici i uživati njihovu podršku!

12342859_10209045677444454_7387867073486552903_n

Matea na natjecanjima najčešće trči na stadionima, tako da je Cener i trčanje samim središtem grada ugodna promjena, posebno jer će joj to biti zadnja utrka sezone.

  • Lijepo je povremeno promijeniti okruženje. Zanimljivije je trčati po gradu i prirodi, pogotovo kada se radi o dužim utrkama. Zato mi je posebno drago da sa ZG Cenerom završavam ovogodišnju sezonu.

Okruženje će uistinu biti drugačije, Matea će trčati centrom Zagreba u koji voli otići popiti kavu s prijateljima, u kino ili na palačinke koje baš i ne smije jesti.

  • Vjerujem da će mi ova utrka ostati u lijepom sjećanju, ipak trčim po svom gradu. 🙂 A obzirom na masivnost utrke, očekujem i odličnu atmosferu i jako dobar provod.
14633356_1196023953805500_4075903429926324541_o

Photo by: 3sporta/FB Zagreb marathon

Broj natjecatelja koji svake godine starta na zagrebačkom Zrinjevcu se konstantno povećava, tako će ove godine utrku trčati dvostruko više natjecatelja nego prošle godine. Matei se sviđa da je trčanje postalo toliko popularno, ali podsjeća da je profesionalna atletika još uvijek u sjeni.

  • Sviđa mi se što je trčanje u zadnjih par godina dobilo na popularnosti. Otvaranjem škola trčanja, ljudi su dobili priliku da se kroz osmišljene programe treninga trčanja uključe u aktivnost za koju mogu iz vlastitog iskustva reći da poboljšava psiho-fizičko zdravlje. Međutim, profesionalna atletika je i dalje ostala u sjeni i nadam se da će se i ona početi razvijati jer ipak je atletika kraljica svih sportova. 

Kolegama trkačima koji s njom startaju 6.11. na Zrinjevcu je veselo poručila:

  • Dragi ljudi, najbolji savjet koji vam mogu dati je da uživate u trčanju i dobroj atmosferi. Vidimo se na startu! 🙂