Drago nam je što nam ove godine na utrku dolazi hrvatski paraolimpijac Antonio Franko (28) koji je na nedavno održanim Paraolimpijskim igrama u Tokiju osvojio odlično peto mjesto u triatlonu.

Antonio je trenutno student Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, smjer kondicijska priprema. Nastupa u paratriatlonskoj kategoriji PTS4 i trenutno je jedini hrvatski predstavnik u tom sportu na svjetskoj razini. Sudionik je brojnih međunarodnih utrka u ITU sustavu (Međunarodna triatlonska federacija).

Što se tiče najvećih sportskih uspjeha do sada, Antonio je nastupio na nekim od najznačajnijih utrka u svijetu triatlona (svjetska paratriatlonska serija) u Montrealu i osvojio 4. mjesto u konkurenciji 11 najboljih svjetskih paratriatlonaca te u Davenportu gdje je osvojio 2. mjesto. Na posljednjem europskom prvenstvu u Valenciji, osvojio je treće mjesto i time postao prvi osvajač europske medalje u povijesti hrvatskog triatlona/paratriatlona.

Pitali smo ga zašto se odlučio za nastup na našoj utrci – evo što je odgovorio:

Otkako sam dobio protezu za trčanje od Ottobocka prije 2 godine, trčanje mi je sve draže i sve sam bolji. Slobodno mogu reći da mi je trčanje sad i najjača disciplina u triatlonu. Za sam nastup na Ceneru odlučio sam se iz više razloga, jedan od razloga je što do sada nisam trčao niti jednu utrku na 10 km i nemam službeni rezultat, drugi razlog je i odlična atmosfera i podrška ljudi na takvim utrkama. No ono najvažnije – želja mi je približiti ljudima parasport da i sami vide iz prve ruke za što su sposobni parasportaši, a i da kao osoba s invaliditetom potaknem ljude na trčanje jer ako mogu ja sa 80% postotnim invaliditetom mogu i drugi.

Antoniu je želja Cener istrčati ispod 40 minuta – pa podržimo ga uz stazu bučno navijajući!