Nakon jakog potresa, koji je pogodio naš predivni Zagreb u ožujku ove godine, kao da je ljubav prema našem gradu i njegovim kvartovima višestruko uvećana. Drugačijim očima gledamo oko sebe, s tugom primjećujemo pukotine i s ponosom ih popravljamo te gradimo Zagreb još bolji i jači.

Zagrebački noćni cener posljednjih je 8 godina, osim rekreativnog trčanja, poticao zajedništvo stanovnika Zagreba i ljubav prema njegovim ulicama. Kada ste nekome rekli „ZG Cener“ asocijacija je uvijek strogi centar grada, no kako bi ove godine na posebno mjesto stavili već spomenuto zajedništvo, odlučili smo spojiti sve kvartove Zagreba pod jednim 9. Zagrebačkim noćnim cenerom.

Tu naravno u priču ulazi i nezaobilazna pandemija korona virusa koju ne možemo nikako izostaviti. Kako ne bismo opasnosti izložili trkačice i trkače, članove organizacijskog tima, volontere i navijače, a ipak održali utrku koju toliko volimo i čekamo cijele godine, zamislili smo ju kao virtualno zagrijavanje po kvartovima i klasičnu utrku u nešto izmijenjenom izdanju.

Svi bismo voljeli da se Cener održava u normalnim uvjetima i da 3.000+ trkačica/trkača i barem još toliko navijača, slobodno uživaju u još jednom tradicionalnom izdanju noćne utrke u strogom centru grada. Uživat ćemo i u 2020., s malim izmjenama, ali ogromnog srca i s ponosom jer nismo dopustili da se ZG Cener ugasi, a još manje da nestane ljubav koju imamo prema trčanju ulicama našega grada.

Ovogodišnji ZG cener sastojat će se od:

  • Klasične utrke 9. Zagrebački noćni cener koja će se održati u nedjelju 08.11. na lokaciji kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice s dva vremenski odvojena starta (posebno žene, posebno muškarci) i značajno smanjenim brojem sudionika
  • Virtualnog ZG Cenera koji traje od petka 26.10. do nedjelje 08.11. i na kojem sami birate rutu po svom kvartu u dužini od 10 kilometara

Nova lokacija

Osvrnimo se prvo na promjenu lokacije održavanja utrke. Lako možete zaključiti zašto se utrka ne može održati u centru i zašto je moralo doći do ovakve odluke. Ekipa iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice maksimalno nam je izašla u susret te objeručke „udomila“ ZG Cener u 2020. godini. Prostor na kojem se okupljamo i startamo utrku daleko je veći od Zrinjevca, isto tako trkači se na ruti, koju ćemo uskoro otkriti, mogu više raspršiti i čuvati propisanu distancu. Epidemiološke mjere moramo i želimo poštovati.  Samo okruženje Sveučilišne livade (zagrebačkih fontana) je prekrasno kada padne mrak, a pogled na simbol Zagreba – Zagrebačku katedralu i njezine tornjeve – neprocjenjiv.

Virtualni “Cener po kvartu”

Za sve one koji ipak ne žele ići na utrke u 2020., ali i one koji se za pravu utrku žele zagrijati i zajedno s nama povezati kvartove Zagreba, tu je „virtualno izdanje“ u trajanju od cener dana – od 23.10 do 01.11. Trči se 10 kilometara po svim zagrebačkim kvartovima (ali i po ostatku Hrvatske), a mi ćemo vaše GPS zapise stavljati na interaktivnu kartu i pokazati u kojim kvartovima se trčao virtualni ZG Cener. Cilj je s ponosom predstaviti svoj kvart i grad sjajnim rutama.

Toliko od nas za početak.

Znamo da ste već nestrpljivi i hvala svima na brojnim upitima hoće li se održati Cener ove godine. Bit ćemo potpuno iskreni, sve do posljednjeg trenutka nismo bili sigurni. Puno je tu faktora koje treba uzeti u obzir, puno promjena i kompromisa, ali želja da se Cener ipak održi baš u ovoj godini koja je za naš grad zaista teška, bila je jača od svega i morali smo pronaći način.

Ispred nas je još 50-ak dana koji mogu donijeti pogoršanje epidemiološke situacije, ali isto tako nam možda donese i poboljšanje. Mi smo se ipak odlučili za optimizam. 🙂

Nadamo se da ćete ove promjene razumjeti jer su one nužne kako bi ove godine trčali naš i vaš Zagrebački noćni cener.

Čujemo se uskoro s više informacija i terminom otvaranja prijava!

ZG cener tim